„Vulnerabilitatea înseamnă incertitudine, riscuri și expunere emoțională. Să fi uman înseamnă să fi vulnerabil. ” Brene Brown

Din punctul meu de vedere, vulnerabilitatea este o mască prin care luptăm să ne ascundem emoțiile arătându-ne ‘ puternici’ și neafectați de ceea ce simțim cu adevărat.
Însă tocmai această fugă de emoții ne accentuează vulnerabilitatea.
Vulnerabilitatea poate fi o sursă de putere și curaj. Este nevoie de curiozitate pentru a transforma vulnerabilitatea în putere pozitivă. Curiozitatea de a descoperi ce vrea ea să ne spună. Iar dacă ne permitem să descoperim și să dăm frâu liber curiozității, vom găsi acolo cu siguranță și răspunsuri.
În același timp vulnerabilitatea ne ajută în crearea de punți între noi înșine și ceilalți, la crearea unui loc intim în care ne întâlnim cu ceilalți și ne permitem să lăsăm armele la intrare.
Vulnerabilitatea stă la baza:
1. Eșecului
Pentru a îți atinge scopurile este nevoie să îți permiți să eșuezi pentru că acest lucru îți va permite de fapt să ai succes.
Când îți dai voie să eșuezi sună cam așa : Mă duc pe marginea prăpastiei și sar, mă pun în mișcare pentru că doar așa pot afla ce este în adâncul prăpastiei. Însă dacă nu îmi dau voie să eșuez voi alerga aiurea până la marginea prăpastiei și doar mă voi uita în adâncul prăpastiei. Fără riscuri nu are loc nici o mișcare, acțiune. Te oprești singur din a face saltul fără să fi avut ocazia de a te vedea zburând.
2. Autoprotecției
Frica de a fii răniți, respinși, abandonați, verbal sau fizic, ne face să creăm măștile. Masca de puternic, de neînfrânt pe care ajungem să le purtăm tot cu frică. Frica de a nu fii demascați. Creăm ziduri înalte și indestructibile ca nu cumva să ajungă vreo emoție negativă (răutate) din exterior la noi. Însă aceste ziduri sunt mult mai dureroase pentru că ele nu permit nici iubirii să ajungă la noi
3. Fricii de a nu merita
Nu merit să fiu fericit pentru că nu sunt destul de bun, frumos sau perfect.
Nu merit succesul pentru că nu am terminat studiile sau pentru că eu nu provin dintr-o familie bogată.
Nu merit o familie pentru că dintotdeauna am fost abandonat, părăsit.
Nu merit acest loc de muncă pentru că am fost concediat de la alte locuri de muncă.
Nu merit această mașină pentru că nu am transpirat destul muncind.
Nu merit pentru că nu sunt îndeajuns.
Iar când gândești că nu ești îndeajuns apare de fapt rușinea, la fel ca și atunci când te autoprotejezi cu ziduri, o faci pentru că iți este rușine să nu fii slab și tot așa este și în cazul fricii de eșec, rușinea de a eșua.
Drept urmare vulnerabilitatea este cunoscută drept o rușine, o slăbiciune. Însă când realizezi că vulnerabilitatea este PUTERE, evadezi din lanțurile fricii și ești cu adevărat liber.
În același timp vreau să intrăm într-o atmosfera mai veselă și vă spun că tot vulnerabilitatea este cea care stă și la baza:
- schimbării
- bucuriei
- creativității
- iubirii
- inovației
Și multor alte sentimente plăcute.
Când hotărăști să faci o schimbare în viața ta îți dai voie să fii vulnerabilă pentru că nu cunoști rezultatul și faptul că poți eșua creează frică și implicit vulnerabilitate.
Creativitatea fără vulnerabilitate nu există. Atunci când creezi ceva îți dai voie să fii tu, cea de sub zecile de măști.
Iubirea. Cel mai curat și frumos sentiment.
Când te îndrăgostești ai nevoie de curaj pentru a putea să te deschizi iubirii iar acel curaj nu este altceva decât vulnerabilitate.
Iar inovația deasemenea te expune vulnerabilității. Cum ai putea să creezi ceva nou care nu a mai existat până atunci, neștiind dacă va funcționa și nici cum vor reacționa cei din jur… Pur vulnerabilitate.
Ideea este să acceptăm ceea ce simțim, să ne lăsăm văzuți în toată vulnerabilitatea noastră, să iubim și fără garanții și să fim recunoscători pentru că a fii vulnerabili înseamnă viață.
Vulnerabilitatea este emoție, de toate felurile, iar viața fără emoții nu consider a fii viață.
În momentul când voi fii imuna, când voi fii fără emoții înseamnă că viața mea a luat sfârșit.
Tu ce părere ai despre curajul de a fi vulnerabil?
Nu ezitați să intrați în grupul de facebook https://www.facebook.com/groups/444470523560208, unde creăm împreună un spațiu intim în care să ne dăm voie să fim vulnerabili în siguranță.

Cu mult drag, Anita Mateoc!