Ce facem acum?

Acest articol este continuarea la articolul de aici.

Ce facem ca să trecem cu bine peste această criză și să arătăm universului că merităm încă o șansă?

Această criză este cel mai bun lucru ce se putea întâmpla dintre toate lucrurile posibile! Cea mai bună variantă globală pentru a ne reîntoarce la noi! Pentru că altfel, nu se întâmpla.

Case, fabrici vechi sunt dărâmate, păduri tăiate și șantiere la tot colțul pentru a mări și înfrumuseța orașul, să pară mai frumos din exterior…. Se construiesc blocuri peste blocuri, bulevarde peste bulevarde, sub toate formele posibile, fabrici pentru a face piese de mașini și telefoane, nu de alta dar să avem cu ce ne lăuda…. Da’ o sapă mai face cineva domle’ ?!

Exact asta se întâmplă și la noi, oamenii, ne tundem, ne vopsim, ne machiem, ne parfumăm ne îmbrăcăm țanțoș și ne ocupăm de toate lucrurile exterioare, fizice ale corpului… Dar înăuntrul nostru mai lucrează cineva?

Întotdeauna oamenii au găsit scuze de genul: nu am timp, nu mă pot concentra, nu pot învăța, sunt ocupat…. azi, ce scuză mai găsești?

Un mic exercițiu:

Pe o foaie fă două coloane, una pentru lucruri pozitive iar cealaltă pentru cele negative. Acum scrie toate lucrurile pozitive și negative care îți vin. În această perioadă, sigur lista cu lucruri negative va fi mai lungă, însă un lucru pozitiv sigur vei avea și pe lista pozitivă. Acel un lucru pozitiv însă este cea mai mare scuză a tuturor timpurilor: -nu am timp. Eee uite că a venit timpul să pui scuza veșnică a timpului pe lista pozitivă, pentru că acum avem mai mult timp. Iar acum că cea mai mare scuză a tuturor timpurilor a fost îndepărtată, ce te mai oprește să acționezi? Timp ai! Chiar dacă lista cu lucruri negative e lungă, acest singur lucru de pe lista pozitivă poate învinge tot dacă asta îți dorești, pentru că timpul e cel mai prețios dintre toate!

E timpul schimbării, e timpul să verificăm ce este în interiorul nostru și să învățăm să ne iubim, să ne acceptăm exact așa cum suntem.

Azi ia o carte în mână și citește după care puneți întrebarea ce a-i înțeles din carte, iar daca răspunsul este că nimic….dacă știi că este o carte buna ia-o de la început , subliniază, ia notițe, notează pe carte fă orice ca să reușești să te concetrezi pe tine si în tine, la ceea ce simți , crezi, faci, spui. După care pune-ți întrebarea de ce? de ce fac asta? de ce simt asta? de ce cred asta? raspunsul e acolo, caută-l însă nu te mulțumi cu unul superficial.

Din punct de vedere economic ce facem? Întradevăr această situație actuală afectează oamenii și din punct de vedere economic. Însă soluții sunt. Important este să le cauți și să le accepți. Daca ai un post, bucurăte de el, daca esti in somaj iar venitul este mai mic e momentul oportun să conștientizezi că nu ai nevoie în fiecare zi de haine noi sau săptămânal de o geantă nouă și pe deasupra se poate găti sănătos si economic din căldura bucătăriei tale. În situația în care ai rămas fără venit este cel mai vital să îți dai seama de tine. Să intri în interiorul tău și să cauți acel lucru care te face fericit, iar dacă l-ai găsit, găsește o cale să o pui în aplicare astfel încât să îți aducă un venit.

Îți face plăcere să gătești? Atunci poți de exemplu să faci pâini pentru vecinii tăi sau dacă îți place să tricotezi, să coși, e momentul să deschizi o mică croitorie la tine în sufragerie. Dacă îți place să citești, să scrii, caută soluții să faci marketing online. Orice hobby poate fi transformat în câștig financiar. Doar sa vrei.

Concret ce fac eu în aceste zile pentru mine și pentru a descoperi femeia sălbatică din mine ( nu ma înțelegeți greșit, citiți cartea ” femei care aleargă cu lupii”, pentru a înțelege exact ce vreau să spun):

– Citesc, mult. Chiar dacă o fac doar seara după ce se așterne liniștea în casă. În acelaș timp analizez ceea ce citesc, în ce mă regăsesc, de ce sunt de acord sau nu cu anumite idei, de ce îmi place o carte sau poate nu. Toate aceste lucruri îmi oferă răspunsuri despre mine

– Scriu, nu atât de mult precum mi-aș dori. Îmi place să scriu, să scriu de mână, fără laptop. Majoritatea articolelor de aici le scriu pe foi mai întâi pentru că îmi oferă o relaxare aparte să pot simți mirosul foilor , textura, apropo la fel fac și cu cititul, obișnuiesc să citesc doar cărți ,momentan încă nu m-au atras tehnologiile din acest domeniu. Da stiu sunt idei învechite…. însa eu le ador.

-Gătesc. Am descoperit atâtea rețete de torturi, prăjituri și bineînțeles mâncăruri sănătoase.

-Fac exerciți, mișcare, sport. Aici recunosc că am noroc cu fiică-mea. Odata i-am arătat ce exerciții se pot face și apoi nu mi-a mai dat pace. Perseverența în exerciții mi se datorează ei pentru că în fiecare zi de dimineață încep întrebările: Mami azi te-ai gândit ce exerciții facem? A da, este necesar să facem în fiecare zi câteva exerciți noi, altfel nu îi place.

-Am căutat și am găsit cursuri online potrivite mie. Desi nu credeam, e plin de ele. Și nu vă descurajați sunt foarte multe cursuri online și gratuite , doar să vrei.

-Ne jucăm. Aoleu activitatea asta îmi i-a cel mai mult timp într-o zi. Daca ai un copil știi ce spun. Însă am conștientizat că în ziua în care am acceptat că asta este realiatea și trebuie să ne jucăm zilnic, a fost și ziua în care am început să simt din nou mirosul copilăriei. Am redescoperit bucuria copilăriei. Mi-am învățat copilul să sară coarda, elastic , șotron, melc, tupu și multe alte jocuri care le-am îngropat mulți ani, în trecut. Ah…și ce amuzant este….

-Petrecem timp în familie, ne îmbrățișăm, povestim vrute și nevrute, ne jucăm, socializăm. Un exemplu care noi acum cu carantina l-am pus în practică este: spre seară ne punem la masă și fiecare povestește ce sentimente a avut în acea zi. De ce sa simțit așa? Cum putem schimba asta, dacă e un sentiment negativ, sau cum putem menține acel sentiment dacă e unul pozitiv? Și fi-ți siguri că se poate ajunge la ore întregi de povestit.

-Grădinărim. Fiică-mea adoră asta. Punem flori în ghivece, le îngrijim, plantăm semințe de pătrunjel și urmărim până când vom avea primele frunze de patrunjel care să le punem în supă.

-Inventăm jocuri.

-Meditație. Acum am timp să descopăr multe taine ale acestei practici. La fel și la Yoga.

-Vorbim online cu familia. Sorele mele sunt plecate în țări diferite, însă acum de când cu carantina asta, reușim să vorbim mai mult, ne trimitem poze din timpul zilei, ceea ce făceam și înainte însă acum o facem mult mai dornice parcă.

-Curătenie. Urmează cea generală, dar parcă acum îmi pare mai important timpul petrecut cu familia. Momentan rămân la curățenia zilnică iar cea generală mai așteaptă ea un pic dacă vrea, dacă nu , nu are decât să se facă singură.

Și sunt atât de multe alte lucruri care le putem face, însă cel mai important este să reflectăm în noi, în orice activitate am desfășura, chiar si spălatul vaselor poate spune atâtea despre noi.

Părerea mea este că în această perioadă să te consideri închis undeva este cea mai mare victimizare și pierdere de timp ,pentru că nu ești, tot de ce ai nevoie este in tine. Însă cel mai greu lucru este să stai închis tu cu tine. Asa că nu o face!

Consider că la finalul acestei carantine vom avea două tipuri de persoane. Prima categorie va fi formată din persoanele împlinite pentru că au utilizat cel mai bine posibil timpul petrecut acasă și au profitat din plin de el, iar a doua categorie vor fi cei care toată perioada aceasta au stat și sau plâns ba de una ba de alta iar la final nu au reușit să învețe nimic nou despre ei.

Tu din care categorie vrei să faci parte? Tu ce alegi să faci azi pentru tine?

Și să ținem minte, pământul, globul, nu este al nostru!

Eu sunt aici, mă găsiți aici pe blog sau pe Facebook Anita Mateoc . Orice întrebări aveți nu ezitați să mă contactați. Deasemenea dacă aveți nevoie de ajutor sau îndrumare în această situație actuală sunt aici.