Ești mândru/ă de tine?

Încep prin a vă oferi definiția mândriei, cea care o găsim în dicționar:

MÂNDRÍE, mândrii, s.f. 1. Sentiment de mulțumire, de satisfacție, de plăcere, de bucurie; ceea ce produce mulțumire, satisfacție, plăcere, bucurie; sentiment de demnitate, de încredere în calitățile proprii. ♦ Ceea ce constituie prilej de laudă, de fală, de mulțumire. 2. Sentiment de încredere exagerată în calitățile proprii; orgoliu, trufie, îngâmfare. – Mândru + suf. ie.

După părerea mea mândria este o emoție, iar după spusele lui Deepak Chopra  „emoțiile sunt concepute pentru a ne asigura că ne acordăm atenție, astfel încât să putem răspunde la ceea ce se întâmplă în jurul nostru”. Adică dacă suntem destul de atenți la ceea ce trăim, la emoțiile care ne cuprind, ne dăm seama că ele vorbesc cu noi și ne spun defapt unde ne doare , ce ne macină , ce ne bucură și de ce avem nevoie.

Astfel emoția mândriei este răspunsul, la fel ca oricare altă emoție care o avem, la ceea ce simțim, de ce simțim într-un mod anume și unde avem de lucrat pentru a deveni mai buni.

Din punctul meu de vedere, mândria, este un rol pe care îl pune egoul, între minte și emoții. Totuși ce se ascunde defapt în spatele mândriei?

Am să enumăr câteva măști ale mândriei:

1. Mândria este o mască a perfecțiuni, pentru că astfel de oameni (mandri) cred că au intotdeauna dreptate, au mereu nevoia de a critica, de a bârfii sau de a învinui pe ceilalți.

2. Mândria refuză ajutorul. Adică oameni mândri refuză să fie ajutați pentru a putea să revendice ei toate succesele.

3. Mândria te face victimă. O persoană mândră de ea însăși va juca rolul de victimă pentru că va considera că și-a sacrificat timpul și viața, pentru a obține realizări.

4. Mândria te face superior altora. Eu sunt mai bun pentru că am realizat aceste lucruri, astfel devine și arogant. Însă sentimentul de superioritate și aroganță se creează de fapt din cauza unui complex de inferioritate.

5. Mândria ia masca de ocrotitoare față de cineva. O persoană cere atenție că a ajutat pe cineva și are nevoie de recunoștință, laudă și apreciere.

6. Mândria te face să îți dai o importanță excesivă și părerea celorlalți devine importantă, iar a fi in centrul atenției este un fapt de neînlocuit.

7. Mândria te umilește. Atunci când o persoană mândră dă nas în nas cu o persoană pe care o consideră mai sus, mai superioară, aceasta va fii dispusă să se umilească, să devină pupincurist pentru a atrage atenția celui superior.

8. Mândria exagerează. Oamenii mândri se cred foarte importanți iar acest fapt le dă voie să agraveze situații, iar când ceva nu merge, se ridică si pleaca. Așa apar atâtea căsnicii în pragul divorțului, pentru că mândria nu îi lasă să cedeze nimic, doar ei au dreptate.

9. Mândria creează falsa percepție de importanță. Omul mândru consideră că toate depind de el…. locul de muncă, familia, pacea… și fără el nu ar fi posibil nimic din toate acestea.

În concluzie, mândria este rezultatul acțiunilor noastre și vine odată cu lipsa de iubire și încredere de sine. Însă și fericirea este rezultatul acțiunilor noastre, diferența este că ea vine din iubire, acceptare și recunoștință.

Azi în loc de : Sunt mândră de mine, cu siguranță voi folosi : Sunt mulțumită de mine. Diferența este că mulțumirea include și recunoștință și acceptare și iubire de sine.

2 gânduri despre „Ești mândru/ă de tine?

Comentariile sunt închise.