Mă simt vinovat/ă pentru ca sunt manipulată!

De câte ori ai pățit să te simți vinovat/ă când faci ceva pentru tine? Chiar și lucruri banale?

Poate ai renunțat să mânânci un fruct, pentru ca era ultimul din coș și te-ai gândit că poate îl va dori copilul tău când ajunge acasă. Sau renunți să iți cumperi o pereche de jeansi pentru că te simți vinovat/ă de ce tu iți cumperi si soțul/copilul/mama/tata/mătușa/pisica nu!

Ai simțit vreodată astfel de vinovății? Te-ai învinovățit vreodată pentru lucruri banale? Ce ai făcut după aceea? Nimic?! Unde crezi că s-au dus aceste sentimente de vină? Oare pur și simplu au plecat din interiorul tău? Unde?

Propun să ne gândim un pic mai adânc la situațiile acestea, pentru că un sentiment de vinovăție nu pleacă el doar așa, că s-a săturat să stea in sufletul tău. Sentimentele de vină se adună, una mică azi, mâine alta și uite așa intr-un timp destul de scurt, creeăm o bombă in interiorul nostru, ce stă să explodeze la orice atingere!

Bine, bine… dar întrebarea este: Ce facem cu vinovăția asta să nu se mai adune?

Oamenii care se simt vinovați sunt setați sa nu aibă incredere in ei inșiși. Vinovăția distruge încrederea de sine! Iar când te simți vinovat, înseamnă că ești pregătit să fi manipulat! Da! Manipulat!

Conștientizează că ești manipulat prin vinovătie!

Psihicul nostru și felul in care acesta este format, nu suportă vinovăția, ne creează o stare de nervi si iritare, iar in această stare incepe bătălia interioară in care dacă intrăm, doar ego-ul poate câștiga.

Ca să reușești să ieși din cercul ego-ului, este necesar să vindeci rănile pe care le porți cu tine din trecut.

Vinovăția blochează aspecte importante în viață, precum:

– nu poți să te accepți

-nu poți să te iubești

-nu poți să te ierți

-ai nevoie intotdeauna de aprobarea altora in luarea deciziilor.

De când suntem mici, suntem învățați să ne simțim vinovați când greșim.

Dar mă intreb cine a stabilit regulile când ceva este greșit sau nu? Când ceva este bine sau rău? Când au fost create aceste categorii de bine si rău, de către societate, pe ce s-au bazat? Ca ceva sa fie bun trebuie să existe răul, ca ceva să fie greșit trebuie să fie ceva corect. Oare, binele si răul, greșit și corect, sunt doar niște categorii adoptate de către majoritatea societății sau sunt niște legi?

Oricum ar fi, vinovăția i-a din noi tot ce este bun și ne duce in pragul disperării și a autodistrugerii. Și toate astea pentru a putea alții să aleagă in locul nostru ce este bine și ce nu, ce să gândim și ce nu! Societatea te vrea vinovat! Pentru că dacă nu ești vinovat ești un om liber, care hotărăște singur dacă ceva e bine sau nu, dacă defapt există greșit si corect! Dacă ești liber ești o amenințare!

Tipuri de vinovăție:

-Vinovăția copilului.

Am fost manipulați de mici, de către părinți, dascăli și persoane importante care s-au făcut remarcate in viața noastră de-a lungul anilor. Mă faci de rușine, să iți fie rușine, cum ai îndrăznit să faci una ca asta, nu e bine ce ai făcut/gândit. Astfel de cuvinte probabil au făcut parte și din viața ta de copil sau chiar adult. Când ți se spune că ceva nu este bine, vei considera pentru restul vieții că acel lucru este greșit. Doar dacă nu vei lucra cu tine la vindecare rănilor din trecut.

-Vinovăția părintelui.

Dacă tu ca adult manipulezi copilul, acesta va invăța rapid să facă la fel si v-a găsi cuvinte care să te facă să te simți vinovat.

Dacă crezi că nu iți manipulezi copilul, atunci de ce folosești expresii precum: Primești ciocoloată dacă mânânci supa sau mă joc cu tine dacă iți faci prima oara ordine in cameră.?

-Vinovăția în relație.

Cuplurile, adesea profită unul de celălalt și se pedepsesc reciproc, în sensul că dacă unul e supărat ,acesta repede îi va aminti celuilalt toate „relele” pe care i l-ea făcut și îl va face să se simtă vinovat pentru suferința lui actuală.

-Vinovătia de societate

Dacă te gândești des „oare ce o să zica x sau y” , înseamnă că te afli sub influența vinovăției de societate.

-Vinovăția sexuală.

Problema „păcatului” este pentru mulți încă un mit, creat în trecut. Sexualitatea a fost pentru multă vreme ascunsă și era ceva rușinos.

Cel mai simplu pentru a dovedi acest lucru este să iți aduci aminte de copilărie sau adolescență si chiar viața de adult, de câte ori ai vizionat un film impreuna cu părintii sau familia și s-a creat o energie tensionata in momentul in care doua personaje se sărutau sau poate chiar ajungeau la pasul următor si începeau să dispară hainele de pe ei…. aoleu , acesta era deja un punct in care posibil să iți fie interzis să privești, chiar dacă scena era filmată intr-un mod foarte discret.

-Vinovăția religioasă.

Aici am o singură intrebare la care te rog să te gândești:

Dacă nu ar exista sentimentul de vinovăție oare ar mai exista vreo religie?

-Autoînvinuirea.

Prin perioada adolescenței începem să ne dăm seama că avem anumite valori si coduri de maniere. Doar că acestea sunt impuse de cei din jur, în anii copilăriei. Iar acum dacă facem ceva diferit decât am fost învățați , înseamnă că am greșit și automat ne simțim vinovați.

Dar oare valorile noastre impuse de alții sunt corecte? Avem noi puterea să ne schimbăm valorile?

Bun, și acum care ar fi soluția să ieșim din cercul vicios al vinovăției?

1. Recunoaște că ești manipulat și acceptă decizia luată.

Conștientizează că ai sentimentul de vinovăție și dute cu firul povești până la început, ca să vezi unde și din ce cauză s-a creat. După care acceptă că în acel moment (când ai luat decizia care apoi te-a făcut să te simți vinovat) ai luat cea mai bună decizie care o cunoșteai în acel moment. Fii sigur că nimeni nu gândește :” Acum vreau să iau o decizie proastă!” Tot timpul luăm cea mai bună decizie, bazându-ne pe informațiile care le avem în acel moment.

2. Înfruntă. (Pasul cel mai dificil)

Manipulatorul (oricare ar fi acesta) pierde puterea când îi pui intrebări. Întrebările îl pun in difilcultate pentru că înseamnă că undeva, ceva în tine caută libertatea.

Totuși ai grijă să nu ataci. Fă diferența intre a înfrunta și a ataca! Dacă il vei ataca, acesta te va face să te simți și mai vinovat, pentru că te va manipula să te simti atacatorul lui iar elva deveni victima care cerșește milă, și la momentul oportun va ataca inapoi.

Dacă îl infrunți, de la egal la egal, acesta va face pași inapoi, reoferindu-ți spațiul tău.

Poți inlocui înfruntarea directă cu o scrisoare, dacă cumva încă nu te simți pregătit. Pentru inceput o scrisoare în care spui ceea ce simți și faptul că știi că totul e un joc ( în unele cazuri inconștient in altele conștient), te va elibera de unele frici și blocaje.

Specifică dacă poți în scrisoare, cum te-ai simțit, de ce te-ai simțit așa și spune-i persoanei respective că ai iertat-o, dacă poți!

Nu are importanță dacă scrisoarea va ajunge la destinatar sau nu. Totuși dacă nu o trimiți, alege varianta, după ce specifici pe ea pentru cine este, să o arzi și să o arunci in toaletă după care tragi apa, ca mentalul tău să stie ca acele sentimente au plecat și nu se mai întorc, adică mental să te eliberezi!

3. Fi liber și trăiește în prezent! Fi cine vrei tu să fi!

Sper că acest articol să va fie de folos și aștept întrebările voastre ,dacă există!