Tu ce ai făcut azi pentru tine?

Trăim într-o lume a așteptărilor! Avem așteptări de la tot și toate.

Când întram într-un magazin, avem așteptarea, ca angajații sa își facă treaba și sa ne ajute la nevoie.

La fel și într-o banca, așteptăm să ne fie satisfăcute dorințele.

Când avem propria afacere, ne așteptăm ca angajații sa facă ce le cerem.

Când ne întâlnim cu prieteni, ne așteptăm ca aceștia sa apară.

Și lista poate continua la infinit.

E ca și cum, de fiecare data punem inttebarea: Azi, tu ce ai făcut pentru mine?

Dar eu va întreb altceva:

Azi, tu ce ai făcut pentru tine?

Cautam sa ne umplem din exterior cu voie buna, cu energie, cu calm, liniște, pace, armonie, bucurie, fericire… Cu viață,si nu realizam ca toate astea nu poate nimeni sa ni le ofere, decât noi înșine. Totul e în interiorul nostru, e nevoie doar sa învățăm sa le activam. Ne așteptăm ca cei din jur, familia, prieteni, colegii sa ne ofere lucruri și sentimente frumoase, dar noi de ce nu o facem? Cum poți tu primi ceva din exteriorul tău, dacă în interiorul tău nu exista acel lucru și nu ai loc pentru el. E ca și cum primești o carte, care vrei sa o pui pe raftul de cărți, dar raftul e arhiplin și cartea pur și simplu nu are loc. La fel și cu sentimentele, lumea îți poate oferi sentimente plăcute, dar dacă tu nu arunci ce e rău în tine, ca să faci loc binelui, binele rămâne fără loc și pleacă mai departe…. E valabil și viceversa, dacă tu nu ai ceva în interiorul tău, nu poți sa îl oferi altcuiva. Vine vecinul la tine și îți cere o cana de zahar cu împrumutul, tu vrei sa ii dai și mergi la dulap, dar constați ca nu ai zahar. Cauți și în celalalt dulap, și în sertar, și în cămară, te uiți și sub pat… Dar zahar nu e. Asa ca degeaba ai intenția sa ii oferi zahăr vecinului dacă tu nu ai zahar.

Deci repet: – Tu ce ai făcut azi pentru tine?

-Când te-ai plimbat ultima oara printr-o pădure, sa o simți, sa o auzi, sa o atingi, sa o iubești? Reformulez : În ultimul an, ai făcut vreo plimbare în natura? O plimbare în care sa simți atingerea ploii, sau a vântului sau razele de soare pe obrajii tai?

-Când ai citi ultima carte?

-Când ai ieșit cu prietenele la o cafea ultima oara?

-Când ai stat ultima oara tu cu tine și te-ai auzit?

-Când ai avut parte de liniște ultima oara?

-Când ai pus o melodie frumoasa ultima oara, care sa îți inunde sufletul de bucurie?

-Când ai gătit ultima oara ceva, cu răbdare și pasiune, fără graba și fără pentru ca trebuie?

-Când ai meditat, ai scris, ai vizionat un film, ai savurat o înghețată ultima oara?

-Când ai urcat ultima oara pe scări în loc de lift?

-Când ai ales ultima oara un fruct în loc de o tona de dulciuri?

Pentru mulți, inclusiv și pentru mine o lunga perioada de timp, răspunsul standard la aceste întrebări a fost: – A, pai nu am timp de astea, am copil, job, școală, soț….. Am îndatoriri de făcut pentru alții!

Cum îndrăzneam oare? Cum îndrăzneam oare sa spun ca am timp pentru toți, doar pentru mine nu am?

Eram inconștienta de faptul ca eu sunt singura care contează, care decid defapt ce fac cu timpul meu, cui îl ofer și cât ofer? În acea perioada eram ultima căreia ii ofeream timpul meu, și părea veșnic, ca nimic nu merge, eram întotdeauna contra timp, iritată, nervoasa, la un pas distanță de a exploda. Și de ce ma simțeam asa?

Era normal, se aduna frustrarea în noi când vedem ca nu facem nimic ce ne face placere.

I-a spunei unui copil de 5 ani, ca pentru o zi întreagă, nu va face altceva decât sa îndeplinească poftele și dorințele altora și nu are voie sa se joace deloc. Cum crezi ca va reacționa? Exact! Nu poate sa conceapă asa ceva, pentru ca inocenta, încă neatinsa, îl face sa se pună pe el însuși pe primul loc, oferindu-si timp pentru ceea ce contează pentru el… probabil joaca.

Găsește și tu acea inocenta, cauta copilul din tine, și învață să te pui in fruntea listei. Ai sa vezi ca nu durează mult și toate se aranjează în asa fel încât vei avea timp și pentru tine și pentru cei dragi. Vei fi mult mai relaxata, vioaie, plina de viata și astfel poți oferi toate aceste lucruri celor dragi. Eu zic ca e minunat!

Vrei sa ai roade bune? Atunci plantează azi ceva care sa poți culege în viitor. Plantează iubire dacă vrei sa primești iubire! Oferă-ți acele sentimente pe care vrei sa le primești înapoi. Plantează azi ca să culegi mâine!

Și pentru final va provoc pe fiecare sa faceți în asa fel încât la sfârșitul fiecărei zile sa găsiți răspuns la intrebarea:

-Eu ce am făcut azi pentru mine?