Vindecarea rănilor din trecut

Este important sa vindecam rănile din trecut pentru a putea merge mai departe. Atâta timp cât închidem ochii, și nu infruntam realitate, suntem răniți în acelas mod de fiecare data. Mai jos va las câțiva pași, pe care dacă ii parcurgem, ne ajuta sa ne eliberam de aceste rani:

1. Conștientizează și i-a decizia de a merge înainte.

Dacă ai un iubit/a care te jigneste și nu îți dă atenția care ți-o doresti, posibil sa ajungeți în punctul în care va despărțiți. Aici e important sa conștientizezi de ce anume te deranjau aceste lucruri, ce amintiri din copilărie (de obicei), neplăcute, îți trezesc aceste jigniri. După ce ai conștientizat de unde vine rana hotărăște-te ca vrei sa o vindeci.

2. Acceptarea

Accepta ca ți s-au întâmplat aceste lucruri și ca ai aceste rani în tine. Nu fugii de ele.

3. Asuma-ți vina

Asuma-ți ca și tu ai o parte din vina. Din cauza rănilor, sistemul inconștient de apărare se trezeste și ies la iveala arme pe care nici măcar nu realizezi ca le ai. Te aperi prin cuvinte și fapte care la rândul lor rănesc. Scoți săgețile din rana ta și la țintești mai departe,dar rănile tale sunt tot acolo, în plus acum de asiguri ca și celalalt va avea răni. Deci asuma-ți ca nu ești chiar asa sfant/Sfânta.

4. Nu mai fi o victima

Din cauza ta…., tu ești de vina, dacă tu nu făceai asa…., de câte ori ai folosit aceste expresii? De fiecare data când ai folosit expresiile de mai sus, tu, defapt, te victimizai, vroiai ca celalalt sa se simtă de vina și tu sa fi victima lui. Dar nu! Ridica capul, si accepta ca și tu ai aceasi vina. În orice relație, fie ea de cuplu sau de servici, sau oricare alta…. Adevărul e la mijloc într-o cearta. Pune piciorul în prag și nu te mai victimiza, nimeni nu te obliga sa stai fără sa acționezi. Tu ai făcut alegerea asta…. Deci nu ești victima nimănui, eventual ești propria victima.

5. Nu acuza

Faptul ca acuzi pe cineva, nu te ajuta cu nimic. Când acuzi înseamnă că vrei să ascunzi ceva frici din tine.

6. Prezentul conteaza

Refuza sa cari trecutul în spinare. Lasă-l jos și trăiește acum.

Mai jos este redata o povestioara care ilustreaza foarte bine modul in care de multe ori caram in spate povara trecutului.

„Doi calugari zen, Tanzan si Ekido, tocmai vroiau sa traverseze un rau care iesise din matca. Langa ei, o frumoasa fata singura si neputincioasa ii ruga sa o ajute sa traverseze apa impreuna cu ei.

Tanzan fara sa stea prea mult pe ganduri, o lua in brate si o duse in cealalta parte a apei. Ekido, stapanindu-si mirarea nu spuse nimic pana nu ajunsera la templul unde urmau sa isi petreaca acea noapte.

Nereusind sa se mai abtina isi mustra tovarasul de drum: „Stii bine ca nu-i voie sa ne atingem de nici o femeie. Cum ai putut sa o iei in brate pe femeia aceea?” Acesta raspunse: „Asa este, am luat-o in brate, dar am lasat-o jos pe malul apei, tu in schimb de atunci o tot porti pe umeri.”

7. IARTĂ!

În primul rand iarta-te pe tine. IARTĂ felul în care ai acționat în trecut și spuneți ca în acel moment prezent ai făcut tot ce ai știut mai bine pentru binele tău.

Abia după ce te-ai iertat pe tine, poți sa te eliberezi de ceilalți și sa ii ierți. În ideea în care dacă tu nu te-ai iertat pe tine și nu ai iertarea în tine, nu ai cum sa o dai altcuiva. Ce tu nu ai poți da altcuiva?

Sa ne citim cu bine și rănile care le avem acum sa se transforme în cicatrici mai apoi în mici zgârieturi după care sa ajungem sa fim ca o coala de hârtie goala pe care sa o umplem cu iubire.