Eu aleg VICTORIA! Tu?

Tu ești de vină !

Din cauza ta s-a întâmplat!

De câte ori nu ai auzit aceste vorbe?
O diferență majoră este atunci când tu ești cel acuzat, adica victima, sau tu ești cel care acuză , adica agresorul.
Ești în rolul de victima atunci când îți este frica să ieși din zona de confort.

1. A, îmi este frica să îi spun șefului părerea mea. Dacă voi rămâne fără loc de munca ce mă fac?

2. Pai, cum să divorțez de soțul meu alcoolic și agresiv? Avem doi copii. Cum îi cresc singura?

3. Cum să îmi părăsesc iubitul, chiar dacă m-a înșelat ? Poate nu îmi mai găsesc altul, am și eu totuși o vârstă la care trebuie să mă căsătoresc.

4. Deși am 30 de ani, încă locuiesc cu părinții și sunt furioasă când îmi spun ce să fac și cum să fac.

5. A, pai, nu mă pot duce în vacanță , pentru că am atât de multe de făcut. Ce bine de tine că mergi!

Acestea sunt doar câteva exemple de victimă , exemple în care se complac atât de multe persoane. Și acum hai sa vedem pe partea care o vad eu:

1. A, îmi este frica să ii spun șefului părerea mea! Dacă voi rămâne fără loc de munca ce mă fac?

Acest caz de angajat subordonat îl întâlnim tot mai des. Și cu cât ne este mai frica de faptul că putem fi concediați sau mustrați cu atât acceptam mai multe agresiuni. Iar șefii deobicei simt aceste frici și se folosesc de ele, devenind mai autoritari folosindu-se de puterea pe care ei cred că o au. Acești șefi deobicei ajung șefi fără să muncească prea mult, le place să pupe și să lingă rănile altora și astfel ajung undeva unde nu prea le e locul și nu știu sa aprecieze angajații. Iar angajații ajung victime și uită că exista și alte locuri de munca, alte orașe, alte oportunități sau chiar alte țări .

2. Pai cum sa divorțez de soțul meu alcoolic și agresiv? Avem doi copii, cum îi cresc singură ?

În acest caz victima acceptă si preferă să se complacă din cauza fricilor.

Frica de a fi judecată :- ce va zice lumea?

Frica de a merge inainte:- cum mă voi descurca?

Frica de abandon:- trebuie să stau, să îl ajut să se lase de bautură. În plus cum le explic copiilor?

Toate au un răspuns .

Ce va zice lumea e exact treaba lor. Niciunul din ei nu va veni să stea în preajma lui și probabil să mai încaseze câte o palma că așa îi tună lui.

De descurcat, întotdeauna găsim soluții, faptul că acum un salar, dacă nu mai bine, merge pe bautură, țigări și poate și jocuri de noroc, crezi că te ajută ?

Dacă rămâi în continuare crezi că se va lăsa de băutură ? Că îl ajuți să se schimbe? Greșit! De schimbat o să se schimbe doar dacă el vrea, degeaba vrei tu, posibil totuși ca faptul că îți iei viata în mâini, să îl scuture un pic dacă e destul de puternic și să aleagă o schimbare sau posibil să se scufunde mai tare în alcool dar măcar tu nu vei mai fi acolo să îi suporți bătăile, cuvintele…. Agresiunile.

Iar copiii văd și aud. Dacă în suflet tu vei fi mai liniștită , mai relaxată și fără atâtea frici, ei vor simți asta și vor fi mai fericiți. Dacă știi să manageriezi situația corect și spunând adevărul, copii nu vor suferi. Copiilor le e mai bine dacă in jurul lor e liniște și pace și pot să se dezvolte armonios într-un loc cu multă iubire. Frustrarea, tristețea, bătaia, nu îi ajută .

3. Cum să îmi părăsesc iubitul, chiar dacă m-a înșelat, poate nu îmi mai găsesc altul, am și eu totuși o vârstă la care trebuie să mă căsătoresc.

În această situație unii spun că e o diferență alții că nu, în ideea că , de câte ori te-a înșelat? Dacă te-a înșelat odată e posibil să fi atras asta și tu să îl fi determinat să facă acest lucru iar dacă te-a înșelat de 10 ori e posibil să fie în natura lui. Părerea mea este că e totuna.

Oricum ar fi, faptul ca3 te complaci în a fi victima, e alegerea ta. Scuzele le găsim ușor: – am o vârstă, când ma căsătoresc? Când mai fac copii? Astea sunt frici pe care trebuie să le rezolvăm (despre frici voi scrie în viitor un alt articol). Dacă alegem să îl părăsim sau nu, de noi depinde dar dacă nu depășim fricile și nu muncim cu noi, vom ajunge înapoi la înșelat, că ne va înșela actualul iubit pe care l-am iertat că ne va înșela viitorul iubit. Atât timp cât nu rezolvam fricile noastre prin care atragem astfel de bărbați și astfel de situații, situația se va repeta, și va fi tot mai rău. Accepta că te-a înșelat și mergi mai departe. Soluția e în noi, încrederea de sine e în noi…. Descoperă-le iubindu-te.

4. Deși am 30 de ani, încă locuiesc cu părinții și sunt furioasa când îmi spun ce să fac și cum să fac.

Din nou, de ce te victimizezi defapt? La o astfel de vârstă dacă nu ești în stare să te întreții, sănătos fiind, atunci acceptă că părinții sunt cei care îți dictează! Pe banii lor, pe munca lor stai cum vor ei…. Deci asumă-ți.

5. A, păi , nu mă pot duce în vacanță , pentru că am atât de multe lucruri de făcut. Ce bine de tine că mergi!

Invidia și gelozia sunt sentimente greu de învins. Totuși te-ai gândit cât a muncit aceea persoana ca să poată să meargă ? Sau cealaltă varianta, câte datorii și-a făcut și cât va plăti pentru ele?

Aceea persoana care merge în vacanță poate și de mai multe ori pe an, a hotărât probabil, să iasă din zona de victima și să accepte că ea merita. Tu meriți?

În concluzie, starea de victimă , e o stare pe care tu o alegi. În același timp, tot tu ești cel care o poate depasi. Ați plânge de mila, te blochează acolo unde ești și vei rămâne în acea stare mult și rău.

Tu ai puterea de a decide și crede-mă când ieși din zona de confort, din zona de victimă …. Ești liber. Și e atât de bine să fi liber!

În același timp nu uita că avem întotdeauna persoane în jurul nostru care ne pot ajuta, asta dacă și noi suntem dispuși să cerem ajutorul și în același timp sa îl acceptăm .

Tine minte:

Atunci când nu ești victimă , ești victorios/victorioasa!